Zwagere vrouw ligt met laptop in bed en belt naar Marja en Nicole

Wanneer bellen?

045 - 5421529

"Lees hier wanneer je met ons
contact moet opnemen"

Contact

WANNEER MOET JE BELLEN?

Voor bijna alle zwangere is de bevalling toch wel de meest spannende, bijzondere en heftige ervaring. Omdat je niet weet hoe je bevalling gaat verlopen, is het moeilijk om je tot in detail erop voor te bereiden. Wel kun je met behulp van cursussen en leesmateriaal je er mentaal en fysiek op voorbereiden. Voor ons als verloskundigen is en blijft het telkens weer een speciaal moment. We willen jullie dan ook zo goed mogelijk begeleiden.

Vanaf 37 weken is je zwangerschap zo goed als voldragen. Dat betekent dat je baby volledig ontwikkeld is en in principe veilig geboren kan worden. Als je bevalling begint – je vliezen zijn gebroken en/of je weeën zijn begonnen, vraag je je misschien af wanneer je de verloskundige precies moet bellen? Bij het eerste krampje? Of pas later?

Begint je baring met weeën?

Ben je zwanger van je eerste kindje en zijn je weeën begonnen dan is het belangrijk om te af te wachten of de weeën krachtiger worden en langer gaan duren. Je belt dan als je een paar uur (minstens 2) elke 3 tot 4 minuten een wee hebt die ongeveer 60 tot 90 seconde duurt. Ben je zwanger van je tweede kindje dan bel je iets eerder: als je een uur lang regelmatige weeën hebt om de 3 à 4 minuten. Als het voor je gevoel erg snel gaat bel je eerder.

Begint je baring met het breken van de vliezen?

  • Als overdag je vliezen breken mag je ons meteen bellen. Let even op de kleur van het vruchtwater. Als het vruchtwater helder of lichtroze is, is dit prima en gaan we wachten of de weeën opgang komen.
  • Als je vliezen ’s nachts breken kijk ook dan even naar de kleur van het vruchtwater. Is het vruchtwater helder en zijn je weeën nog niet (lang) op gang, kun je wachten met bellen tot de volgende ochtend.
  • Als je vliezen breken en het vruchtwater is groen of bruin, bel je ons gelijk. Ook ’s nachts.
  • Als je vliezen breken en wij hebben op je laatste controle aangegeven dat het hoofdje nog niet helemaal is ingedaald, bel je ons gelijk.

Bij complicaties

Vanzelfsprekend bel je ons als er complicaties optreden. Waar moet je dan aan denken? Belangrijke complicaties zijn bijvoorbeeld bij bloedverlies, (hoge) koorts, of in het algemeen plotseling verschijnen van verontrustende symptomen.

Wat kun je van ons verwachten tijdens je bevalling?

Van ons kun je deskundige, zorgzame begeleiding verwachten tijdens je bevalling. We proberen altijd zoveel mogelijk de rust te bewaken en rekening te houden met je wensen. Wij begeleiden, indien medisch verantwoord, allerlei soorten bevallingen. Wij hebben veel ervaringen met thuisbevallingen en ziekenhuisbevallingen. We begeleiden bevallingen op bed – liggend, op handen en knieën, en eventueel in overleg onder water. In principe zijn alle houdingen mogelijk. Indien zich er een complicatie voordoet zal de verloskundige die bij je bevalling is je overdragen aan het personeel in het ziekenhuis. Dit betekent dat zij mee gaat naar het ziekenhuis/ in het ziekenhuis mondeling overdraagt aan de gynaecoloog van dienst.