Achtergrond foto van Afro moeder met baby in groot bed

NIPT test!

045 - 5421529

"De NIPT test geeft absoluut
geen 100% zekerheid"

Contact

OVER DE NIPT TEST

De NIPT (niet invasieve prenatale test) is een test waarbij het bloed van de moeder in het laboratorium wordt bekeken. In het bloed van de moeder zit ook een klein beetje erfelijk materiaal (DNA) van de placenta (moederkoek). Dit DNA is bijna altijd hetzelfde als dat van de baby. Het laboratorium kan zo onderzoeken hoe groot de kans is dat het kindje down-, edwards-, of patausyndroom heeft.

De NIPT geeft geen 100% zekerheid en om die reden wordt je in het geval van een afwijkende uitslag altijd een vlokkentest of vruchtwaterpunctie aangeboden. Het is belangrijk je goed te verdiepen in de voor- en nadelen van de test zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Deelnemen aan de NIPT

  • Als je kiest voor NIPT doe je mee aan de TRIDENT-2 studie en moet je hiervoor een toestemmingsformulier bij ons in de praktijk tekenen.
  • Voor de NIPT betaal je 175 euro. Dit valt niet onder de basisverzekering en/of aanvullende zorgverzekering. Je kunt pas bloed laten afnemen nadat je voor de NIPT betaald hebt. Meer informatie over de betaling van de NIPT vind je hier.
  • Neem voor bloedafname bij een van de prikpunten een uitgeprint betalingsbewijs mee én het formulier “bloedafname NIPT”

Als je meer wilt lezen klik hier!